Receptek
Apple crumble(vagyis alma morzsa)
Hozzávalók:
900g alma(meghámozni, kockára vágni)
25g cukorral, 2 evőkanál vízzel és egy kis fahéjjal megpárolni az almát.
225 g lisztet, 1 teáskanál sütőport, 150g cukrot, 75g hideg margarint összemorzsolod és rá szórod az almára.
Elkészítése:
Tepsit kivajazni, bele rakni a megpárolt almát és világosbarnára sütni.
Vanilliafagyival vagy vanilliaszósszal (legegyszerűbb vanilliapudinggal) ripsz-ropsz megenni
Habos gyümölcskosár
Hozzávalók:
40dkg liszt
4 tojássárgája
Félcsomag sütőpor
25dkg hideg margarin
4 evőkanál kristálycukor
4 csomag vanilliás cukor
1 citrom leve
2 dl habtejszín
50 dkg gyümölcs (mindegy milyen, lehet fagyasztott is)
Csipetnyi só
Elkészítése:
A tészta:
A lisztbe keverd el a sütőport és a sót, majd a darabolt margarint.
Önsd hozzá a kristálycukrot, a tojássárgáját és a citrom levét. Mielőtt a margarin megolvadna, gyúrj belőle tésztát.
Takard le folpackkal, és rakd 1 órára hüvös helyre pihenni.
A tésztát nyújsd ki a belisztezett deszkán kb 3 mm vastagra.
Egy 10 cm átmérőjű szaggatóval vágj ki belőle kerek formákat.
A tésztalapokat nyomkodd tortakosárkákba vagy muffinsütő formákba. Az alját szúrkáld meg villával, és a formákat tedd egy tepsibe.
200°C-ra előmelegített sűtőben és 10-12 percig süsd.
Ha kihűlt , óvatosan borítsd ki a sütiket.
Krém:
A jól lehűttött habtejszínt verd kemény habbá a vanilliás cukorral.
A gyümölcsök felét turmixold össze, és keverd a tejszínhabhoz.
A gyümölcshabot töltsd a tésztákba, a tetejét pedig díszítsd a maradék gyümölccsel és habbal.
Forró csokoládé
Hozzávalók:
10 dkg étcsokoládé
6dl tej
1 dl víz
2dl tejszín
1 kávéskanál örölt fahéj
tejszínhab
Elkészítés:
1. A csokit törd apró darabokra, és tedd egy kis edénybe.
2. Egy vízzel teliedényre helyezve állandó kevergetés mellett olvaszd fel.
3. Ha teljesen folyékony, tovább kevergetve adagold hozzá a tejet, majd a tejszínt és a fahéjat is keverd hozzá.( Felforralni nem kell).
4. Végül várd meg, amíg kissé lehűl, és töltsd poharakba. A tetejüket díszítsd tejszínhabbal és egy kis csokireszelékkel vagy kakaóval!
TIPP:
Télen forrón az igazi melegben viszont hűtve is fogyaszthatod, jégkockával vagy fagylaltgombóccal.
Joghurtos nyári saláta
Hozzávalók:
Néhány friss zöldség( paradicsom, uborka, paprika, lila hagyma)
1 doboz natúr joghurt
só
fehér bors
2-3 szál friss kapor
Elkészítés:
Vágd fel apró darabokra a zöldségeket, lehetőleg egyforma nagyságúra. A joghurtba tégy egy csipet sót és borsot, valamint apróra vágott kaporlevelet. Ezzel az ízesített szósszal öntsd a zöldségfélékre , majd óvatosan keverd össze. Várj néhány percet, hogy az ízek összeérjenek, ezután fogyaszthatod. ( Hűtőbe is teheted de ne napokig tárolgasd) A tetejére reszelhetsz sajtot.